Διαβάσατε το καινούριο τεύχος του Woman's magazine;

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Της αγκαλιάς

Το φιλί
 Τα σώματα αγκαλιάζονται ηχηρά, η επιθυμία για επαφή είναι ίσως η μοναδική τους ανάγκη, ο μόνος προορισμός.
Τα χρώματα αγκαλιάζονται κι αυτά και τυλίγουν παθιασμένα στα άδυτά τους τις φιγούρες.
Οι λεπτομέρειες πολλές, βαριές, σχεδόν εξουσιαστικά, αγκαλιάζουν με τη σειρά τους τα πάντα. Λεπτομέρειες που παραπέμπουν στις "αποσκευές" των ανθρώπων...

Φιλοσοφία, Νομική, Ιατρική
Ο λόγος για τα έργα του Γούσταφ Κλιμτ (Gustav Klimt 14 Ιούλη 1862 - 6 Φλεβάρη 1918).
Γιος πολυμελούς και φτωχιάς οικογένειας, ο αυστριακός ζωγράφος έκανε από νωρις επάγγελμα το ταλέντο του και πειραματίστηκε με διαφορετικές τεχνικές διαμορφώνοντας γρήγορα ένα ξεχωριστό, εύκολα αναγνωρίσιμο, προσωπικό στυλ, που συνδυάζει αρμονικά το συγκεκριμένο με το αφηρημένο.

Αντέλ
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρτ νουβό (art nouveau), αλλά και του κινήματος της Απόσχισης (ενός κινήματος ζωγράφων της Βιέννης, που αντιδρούσαν για τη θυσία της τέχνης στο βωμό του κέρδους).

Η χορεύτρια
Ο ερωτισμός, όπως χαρακτηρίστηκε, που αποπνέουν τα έργα του, που ξεχειλίζει από τα γυμνά κορμιά και τα βλέμματα, έγινε η αιτία να κατηγορηθεί ως πορνογράφος.
Τα έργα του "Φιλοσοφία", "Νομική", "Ιατρική", που θα διακοσμούσαν το πανεπιστήμιο της Βιέννης, όχι μόνο απορρίφθηκαν, αλλά και καταστράφηκαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (σώζωνται μόνο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες).
Σχεδόν όλα τα έργα του Κλιμτ κουβαλούν μια ιστορία... Όπως η "Αντέλ"...

λεπτομέρεια από τον πίνακα "Οι τρεις εποχές της γυναίκας"
Για μένα ο Κλιμτ είναι ο ζωγράφος της αγκαλιάς. Με μαγνητίζουν οι αγκαλιές του!... Μα κι ολα τα στολίδια με τα οποία "φορτώνει" τους πίνακές του, που μου μοιάζουν συνήθειες, φόβοι, όνειρα, επιθυμίες των ανθρώπων, που τα φέρουν πάντα πάνω τους και κυρίως στις αγκαλιές τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.